12 imamerna





Vad betyder Imamat?

Imamat betyder att man tror att efter Profet Muhammed (S), som är den sista profeten muslimerna tror på, så behövs guider/ledare – Imamer. Imamat är den fjärde pelaren i Islam. Efter profet Muhammad (S) finns 12 imamer.
Imamerna har precis som profeterna följande kvalitéer och egenskaper:
• Vara utvalda av Allah
• Vara Ma’sum, alltså inte begå några synder, fel eller misstag
• Kunna göra mirakel
• Vara den bästa personen för sin tid (i uppförande, kunskap osv)



Dessa är dom 12 imamerna:
1. Imam Ali al-Murtaza (A)
2. Imam Hasan al-Mujtaba (A)
3. Imam Husain al-Shaheed (A)
4. Imam Ali Zainul Abideen (A)
5. Imam Muhammad al-Baqir (A)
6. Imam Ja’far as-Sadiq (A)
7. Imam Musa al-Kadhim (A)
8. Imam Ali ar-Ridha (A)
9. Imam Muhammad at-Taqi (A)
10. Imam Ali al-Hadi (A)
11. Imam Hasan al-Askari (A)
12. Imam Muhammad al-Mahdi (A).

Kort Info.
Imam Ali (a) som är den första imamen, var profet Muhammads (s) kusin, adoptive son, svärson, lärjunge och efterträdare. Han var gift med profetens dotter, Fatimah Zahra (a). Hon var också ma’sum. Dom fick tillsammans 4 barn 2 döttrar och 2 söner. De två sönerna hette Hassan (a) och Hossein (a). Eftersom Hassan (a) var ett år äldre än sin bror, blev han den andra Imamen. Precis som profeterna, så kan det bara finnas en imam (ledare)åt gången. När han dör eller inte är Imam längre så ersätts han av en annan. Så när Imam Ali (a) dog, blev Imam Hassan (a) imam. När han dog blev Imam Hossein (a) imam. Dom andra 9 imamerna kommer från Imam Hossein (a). Alltså, en av Imam Hosseins (a) barn, Imam Ali Zain al-Abedin (a) blev imam efter sin pappa. Sen blev en av hans söner imam osv. Så har det fortsatt till den sista imamen, Imam Mahdi (a), som fortfarande lever. Han försvann på 800 talet, men han är fortfarande kvar på jorden, bara det att ingen vet vem han är. Så man kan nästan säga att han är osynlig, men för vissa riktiga troende kan han visa sig någon enstaka gång, t.ex om det är i desperat behov av hjälp.
Dessa 12 imamer och Fatimah Zahra (a) kallas ”Ahl al-Bayt” (husets folk) vilket betyder att dom tillhör profetens (s) familj. Profeten (S) har sagt: ”Mitt Ahl al-Bayt är som Noas (a) ark, dom som går ombord den blir räddade, och dom som inte bryr sig om det kommer att drunkna (bli förlorade).” Med detta menas att dom som inte tror på Ahl al-Bayt som profetens (S) rätta efterträdare kommer att drunkna, men dom som stiger ombord på båten (alltså tror på dom) kommer att bli räddade.
Tillsammans brukar dessa 14 personer (Profet Muhammad (s), hans dotter och de 12 imamerna) kallas ”de 14 ofelbara” (”14 Ma’sum”)

Varför behöver vi dessa imamer då när Profet Muhammad (s) redan har lärt oss hela islam och lämnat koranen till oss?
Jo därför att imamerna är där för att vägleda oss, om det är något vi inte förstår så förklarar dom för oss, och på domedagen om man verkligen älskar dom, kan man få hjälp. Dom har också i uppgift att skydda budskapet, Allahs religion (Islam), från att ändras (som t.ex. har hänt med andra religioner).

Profet Muhammad (s) har högsta graden av alla varelser som Allah har skapat. Efter honom kommer dessa 12 imamer. Alltså är imamernas rank högre än profeternas, förutom Profet Muhammad (s) som har högst rank av alla.


källa:http://www.martyren.se/?p=38

1 kommentar:


Latmiyat al ism al a3zam--lil shay5 hussein al akraf